Veerkracht
Frank Verkoijen
manager Kennislijn Omgeving & Processen
Op de fiets, ik doe het graag. Jaarlijks verdwijnen er zo’n 12.500 km onder mijn wielen door. Het is belangrijker voor me dan ooit tevoren. Een fris gemoed, even uitwaaien, mezelf uitdagen of genieten van al het moois om me heen! Fietsen helpt mij enorm om mijn mentale gezondheid op peil te houden. Het woord ‘veerkracht’ schiet daarbij vaak door mijn hoofd. Veerkracht om me aan te passen aan nieuwe omstandigheden; het is een soort van noodzakelijk talent geworden. Ik ben overigens erg onder de indruk van de veerkracht die ik ook om mij heen zie, die mensen overeind houdt in deze tijden van onzekerheid.
Klimaatverandering
Tijdens mijn bijna dagelijkse fietstochten word ik regelmatig geconfronteerd met veranderingen in ons klimaat. Een plotselinge hoosbui in juli. Een uitzonderlijk warme dag in de winter. Een week van extreme kou in april. De altijd aanwezige wind die harder waait dan voorheen. Langere periodes van droogte. Het is echt anders dan jaren geleden. De effecten van klimaatverandering zijn duidelijk voelbaar en helaas ook zichtbaar.
Enorm verstorende impact
De afgelopen maand hebben we van heel dichtbij kunnen zien wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering. Nu geen zinderende langdurige hitte zoals vorig jaar, maar een verwoestende storm in het midden van het land en overstromingen in Limburg en aangrenzende delen van België en Duitsland. In een soort ongeloof was zichtbaar hoe klimaatverandering een enorm verstorende impact heeft op onze levens, steden, dorpen, huizen, infrastructuur, landschappen en economieën. De extreem zware regenval en overstromingen eisten hun tol op een rampzalige wijze. ‘Gewoon’ dichtbij huis!
Sleutelwoord
En weer zag ik een enorme veerkracht bij de mensen. Veerkracht, maar dan in een andere context, is in mijn ogen ook het sleutelwoord om in de toekomst veel van deze ellende te voorkomen. Onze steden, dorpen, infrastructuur en landschappen moeten hun aanpassingsvermogen versterken tegen deze klimaatgerelateerde uitdagingen en rampen.
Veerkrachtig ontwerpen
Hier ligt een belangrijke opgave voor ons als adviseurs en ingenieurs. Veerkrachtig ontwerpen! Dat begint met het besef dat we niet langer kunnen uitgaan van een gemiddelde dag als standaard. Door de klimaatverandering staat het gemiddelde niet langer stil, worden uitschieters steeds extremer. Als we ons niet willen klemzetten, moeten we leren ontwerpen voor het veranderlijke, het niet altijd meer voorspelbare. Hier ligt een mooie en zeer relevante uitdaging voor ons allemaal! Beweegt u mee om de klimaatveranderingen het hoofd te bieden?