Trots

Als nieuwe CFO van Movares ben ik blij verrast. Movares heeft nog meer in huis om trots op te zijn dan ik al dacht! Bescheidenheid is mooi, maar we mogen zeker de trots op de projecten waar we aan werken, de innovaties en de slimme oplossingen voor onze klanten meer uitstralen. Onze projecten hebben te maken met de maatschappelijke opgaven van deze tijd. Movares staat ervoor om hierbij de verbinding te zoeken door onze ervaringen te delen. Uiteraard binnen Movares, maar ook met onze klanten en partners.

IT, expertise en ervaring

Onze branche staat namelijk voor een uitdaging. De maatschappelijke opgaven zijn groot, op alle themagebieden van Movares. Of het nu gaat om mobiliteit, klimaat, de energietransitie, circulair bouwen, digitale transitie of infrastructuur. Het is ingenieurs eigen dat ze de wereld willen verbeteren, mooier willen maken en oplossingen willen bedenken voor hun klanten. In deze tijd vraagt dat steeds meer om een combinatie van IT-kennis, kennis van de expertisegebieden en ervaring. Willen we nog meer betekenen voor de BV Nederland, dan moeten we steeds voor ogen houden welke waarde wij als ingenieursbureau kunnen toevoegen en daarvoor kennisgebieden en partijen bij elkaar brengen. Verbinden dus.

3D-betonprinten

Heel bijzonder vind ik het project waarin we samen met Bruil 3D-geprinte betonelementen maken. Twee jaren ‘70 flatgebouwen in Den Helder van elk zeven verdiepingen hoog krijgen een moderne, mediterrane uitstraling dankzij 12.000 geprinte gevelelementen. Movares was nauw betrokken bij het ontwerpen van de betongeprinte constructie. Heel bijzonder, want dit is een wereldprimeur. Nooit eerder is zo’n groot 3D print project gerealiseerd.

Samenwerking

Verbinding leggen we ook met onze samenwerkingspartners. In samenwerking kun je nu eenmaal meer bereiken. In deze editie van het Movares Magazine staan mooie artikelen over de combinatie van IT en mobiliteit en de samenwerking die we daarvoor aangaan. Zo delen we al vanaf de verkenningsfase onze kennis en kunde met Van Gelder Rail voor een sneller, goedkoper en kwalitatief beter eindresultaat. Het resultaat is leidend, niet onze eigen rol. Dat houdt onder meer in dat we allebei de rol van hoofdaannemer kunnen vervullen. Zo werken we samen aan het project Programma Vervanging Treinbeveiliging (PVT) Limburg Zuid met Movares als hoofdaannemer.

Slimme technieken

Samen met de gemeente Utrecht onderzoeken we of met iVRI’s (intelligente verkeersregelinstallaties) de doorstroming kan verbeteren van het vrachtverkeer dat winkels bevoorraadt. Dit is echt een combi van slimme technieken, expertise en ook weer samenwerking. Bovendien is goede doorstroming niet alleen prettig voor de verkeersafwikkeling door de stad, maar ook voor het milieu en onze gezondheid. Minder stilstaand (vracht)verkeer is immers ook minder CO2-uitstoot en minder fijnstof.

Duurzaamheid

Dat is ook iets wat mij erg aanpreekt in Movares. Het is het meest duurzame ingenieursbureau van Nederland: we hebben de laagste CO2 footprint. Ook produceert onze catering geen restafval en dat streven we na voor de hele bedrijfsvoering. In 2009 hebben Movares, Strukton, Antea Group en Sweco het initiatief genomen voor de Duurzame Leverancier waarvan we net het 10-jarig bestaan hebben gevierd. De Duurzame Leverancier verbindt organisaties die veilig en verantwoord willen ondernemen.

Verbinding

Ik voel me erg thuis in de uitdaging waar we als maatschappij en als branche voor staan. Met mijn ervaring op gebied van IT en mijn ervaring als businessmanager snap ik deze uitdaging. Ik krijg energie van het inzetten van mijn kennis en ervaring om – samen met collega’s en mensen uit de branche – tot mooie resultaten te komen waar we met z’n allen trots op zijn!


Erik van Schie

CFO Movares

Erik van Schie (57) is sinds 1 augustus 2019 de nieuwe CFO van Movares. Daarvoor was hij CFO bij Sweco Nederland. Na afronding van zijn opleiding natuurkunde, begon Van Schie aan een loopbaan als IT-consultant en bekleedde hij diverse leidinggevende rollen en financiële functies bij onder andere Capgemini. Op deze manier bouwde hij een brede ervaring op in financieel management, IT en het aansturen van professionals. In 2004 heeft hij zijn focus verlegd naar de financiële aansturing en haalde hij zijn Executive Master in Finance & Control (RC) aan Nyenrode Business University. Samen met Sander Eijgenraam vormt Van Schie de tweehoofdige Raad van Bestuur van Movares.