Innovatieve faunapassage Naardermeer succesvol

Dieren in het Naardermeer maken nu al gebruik van de twee innovatieve faunapassages die Movares heeft ontworpen. Sinds eind september staan er camera’s om te monitoren of de Dwarsligger Fauna Passages (DFP's) succesvol zijn. In oktober was de eerste controle: muizen, kikkers, egels, ringslangen en zelfs een boom- of steenmarter en een wezel hebben er gebruik van gemaakt.

Dit is te zien op diverse foto’s (hieronder). Er zijn namelijk cameravallen geplaatst die om de 5 minuten een foto en een infraroodfoto maken op basis van beweging in de DFP. In het tunneldak van de passages zit een rooster voor toetreding van lucht en licht. Dankzij de lichtdoorlatendheid is de gewenningsperiode voor dieren die het spoor willen passeren mogelijk kort geweest, waardoor nu al diverse dieren gebruik maken van de passages. Een mooi resultaat!

Egel

Kikker

Wezel

Muis

Ringslang

Marter

Afgelopen zomer zijn tijdens de grootschalige werkzaamheden door ProRail aan het spoortraject Naarden-Bussum negen faunapassages aangelegd, waaronder twee DFP’s in opdracht van de provincie Noord-Holland. Dit om de versnippering door de spoorlijn tegen te gaan. Het innovatieve concept van Gideon Vreeman (adviseur ecologie) en Rien Veldsink (adviseur innovatie en ontwikkeling) bestaat uit een halve meter brede tunnel tussen twee nieuwe dwarsliggers met een H-profiel. Bijzonder is dat de DFP inpasbaar is in situaties met een hoge grondwaterstand. Door de aanleg van de faunapassages is het leefgebied van onder andere otters, heikikkers en ringslangen vele malen groter.


Delen mag