Menno Lipsius

Regiodirecteur Zuidwest


De kracht van verbinding

Je verbonden weten: het is een behoefte, misschien wel een noodzaak, die we allemaal zullen herkennen. Privé, op het werk met collega’s en in zakelijke relaties. Ook al zijn de werkgerelateerde ontmoetingen in deze tijd niet meer zo vanzelfsprekend, we blijven zoeken naar manieren om ons met elkaar te verbinden. Via ons beeldscherm of in kleine groepen. En dat lukt ons nog ook. Ondanks alles worden er mooie projecten gerealiseerd. Omdat verbinden – ook in de letterlijke zin van het woord – onze drijfveer is.

Plannen maken

Dus blijven we plannen maken. Onze agenda’s, notitieboekjes en harde schijven (clouds) staan vol met afspraken, ideeën en ontwerpen. Opvallend vind ik dat plannen maken nog lang niet altijd eenvoudig is. We wikken en wegen veel, hebben weinig ruimte in onze agenda. Laat ik voor mijzelf spreken: continu de focus houden op de essentie en je niet verliezen in bijzaken is soms lastig, maar is wel nodig om van plannen maken naar realisatie te komen.

Samenwerking

Wij ervaren dagelijks hoe belangrijk het is in onze projecten flexibel te blijven, naar elkaar te luisteren en je verbonden te weten in het streven naar het gezamenlijke doel. In ons zomernummer las u over hoe de renovatie van tien beweegbare bruggen in hechte samenwerking met de Provincie Zuid-Holland wordt voorbereid. In deze editie leest u meer over het Theemswegtracé: een mooi voorbeeld van verbinding, van infrastructuur en samenwerking tussen projectpartners.

Theemswegtracé

Het Theemswegtracé is een nieuwe verbinding, noodzakelijk om het goederenvervoer per spoor te stimuleren. Dit complexe project is op tijd opgeleverd door goede samenwerking. Ondanks de cultuurverschillen waren het Havenbedrijf en ProRail bereid het beste van beide werelden te combineren en zo succes te boeken.

Trots

Ik was dan ook best trots toen ik zaterdag 20 november samen met mijn echtgenote Lies van Scheveningen naar Zeeland reed om onze zeilboot winterklaar te maken. Over de A4, door de Ketheltunnel, over de A15 en door het havengebied. Links zag ik vanuit mijn ooghoek een lange trein met bulkgoederen. Ik had daar nog niet eerder een trein zien rijden. Natuurlijk: het Theemswegtracé is open, bedacht ik me! Trots kon ik haar vertellen dat Movares daaraan heeft bijgedragen. Het officiële openingsmoment moest vanwege corona helaas worden uitgesteld, maar dat komt er vast nog van!

Verbonden blijven

‘Hoe blijven we met elkaar verbonden?’ Is dat een V&R (vervanging & renovatie) vraagstuk? In de havens, door ons landschap, in het centrum van onze steden, over onze rivieren? Of een relationeel vraagstuk: tussen collega’s, opdrachtgevers, stakeholders? Tussen mensen, tussen u en mij? Natuurlijk maken de huidige (cloud)technologieën het eenvoudig om met elkaar te verbinden. We zijn meer en meer gewend om te communiceren via e-mail, videoconferencing en digitale platforms. Belangrijk blijft vooral de wens om met elkaar verbonden te willen blijven.

Ik kijk enorm uit naar de komende feestdagen en het jaar dat daarop volgt. Een tijd om plannen te maken, verbindingen te leggen en met elkaar verbonden te blijven. Om samen mooie projecten te realiseren en te beleven hoe mensen die samenwerken tot enorme prestaties in staat zijn.

Menno Lipsius Regiodirecteur Zuidwest