image

Ketenbrede digitalisering helpt ons verder

Ries Bode

Programmadirecteur Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving en voorzitter digiGO

Onze maatschappelijke opgaven worden groter en groter en de complexiteit ervan neemt steeds verder toe. Bovendien staan al die opgaven niet op zichzelf; er zijn veel onderlinge afhankelijkheden. Daarnaast is de werkdruk in de ontwerp-, bouw- en technieksector al hoog en moeten we steeds meer werkzaamheden tegelijkertijd uitvoeren. Alleen met de inzet van ketenbrede digitalisering kunnen we dit in goede banen leiden.

Digitalisering biedt mogelijkheden

Het is overduidelijk dat we niet meer zonder digitalisering kunnen werken aan de projecten en onderhoudsopdrachten van vandaag en morgen. In alle facetten van de bouwkolom helpt digitalisering ons verder en is een vitale productiefactor geworden. Ontwerpen, het toetsen hiervan met virtual reality, rekenen aan complexiteit, simulaties, serious gaming, parametrisch ontwerpen, planning, digital twinning, uitvoeren, controleren… Er wordt meer en meer mogelijk! Ook bij het onderhouden van installaties in objecten, het plannen van onderhoud en predictive maintenance, speelt digitalisering een steeds belangrijkere rol. Movares draagt actief bij aan deze ontwikkelingen, onder meer door het leveren van de voorzitter van de gebruikersgroep NLCS, de CAD-standaard van Nederland. Het einde van al deze ontwikkelingen is nog lang niet in zicht.

Volgende digitale golf

De volgende digitale golf-uitdaging komt er alweer aan. Die gaat ons allemaal raken en hopelijk ook verder helpen om samen, slimmer en sneller te werken in de bouwsector. We zijn inmiddels wel gewend aan het versturen van digitale informatie van systeem naar systeem. De volgende stap hierin noemen we ‘federatief data delen’. We werken hard aan de ontwikkeling van deze volgende stap binnen het programma Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). Dit programma is een initiatief van het DigiGO-programma, onderschreven door 37 ambassadeurs uit de bouwsector. Federatief data delen is informatie uit een applicatie van onderneming A - onder voorwaarden - beschikbaar stellen aan een andere applicatie van onderneming B. Een export maken (bijv. in PDF), inpakken en digitaal verzenden, vervolgens uitpakken en importeren is hierdoor niet meer nodig. Data blijft bij de eigenaar (de bron) en de gebruiker kan deze data eenvoudig ophalen wanneer nodig.

Goede afspraken

Natuurlijk moeten we hiervoor een aantal zaken goed regelen, zoals ‘Digital Trust’. Tenslotte willen we deze data alleen in handen van de juiste partij laten komen. Maar ook over datamodellen en de inhoud van digitale transacties moeten goede afspraken worden gemaakt om mogelijke misverstanden en daardoor fouten te voorkomen. Op deze manier krijgt het Afsprakenstelsel Gebouwde Omgeving gestalte en ontstaat het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving. Met hulp van ‘federatief data delen’ gaan we een nieuwe stap zetten in de aanpak van de steeds groter wordende maatschappelijke opgaven.

Digital savvy

De digitalisering gaat hard en helpt ons zeker verder, maar laten we niet vergeten onze mensen mee te nemen in al deze ontwikkelingen. Onze mensen zijn én blijven van vitaal belang. ‘Digital savvy’, het slim gebruiken van digitale mogelijkheden, wordt een kerncompetentie voor veel mensen die samenwerken in de ontwerp-, bouw- en techniekketen.

Samen met de sector

Daarom is het zo belangrijk dat het Digitaal Stelsel wordt ontwikkeld samen met de sector. Een representatieve vertegenwoordiging in het programma is essentieel. Hier gaan we met het programma hard voor aan de slag. Dat kan alleen maar slagen met uw hulp! Helpt u mee?

Ries Bode is programmadirecteur Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving en voorzitter digiGO.

image

Delen mag

Vond je dit een interessant artikel, deel het dan gerust