Herijking van ons systeem

Sander Eijgenraam


directievoorzitter Movares

Bijzondere tijd

Dit nieuwe Movares Magazine is tot stand gekomen in een bijzondere tijd. Door de coronacrisis zijn veel dingen die heel normaal leken, opeens drastisch veranderd. Het werk gaat door, we kunnen nog steeds dezelfde producten leveren, maar we zullen ze anders tot stand moeten brengen. De economie staat er immers anders voor en de manier van omgang met elkaar is in korte tijd sterk veranderd. Je proeft dat er een soort nieuwe wereld ontstaat, met nieuwe vraagstukken. Kijk maar naar het blog van Daan Klaase over de planontwikkeling van stations en stationsomgevingen. Ik zie het als een grote kans om het als maatschappij op een aantal vlakken anders te gaan doen.

Herijking van ons systeem

Ik ervaar deze tijd als een periode van ‘herijking’. We willen met elkaar door met de ontwikkeling van Nederland en dus moeten we samen bedenken hoe we dat gaan doen. Herijking op je eigen bestaan, op je manier van leven, je manier van werken, je manier van verplaatsen. In feite herijking van het hele systeem. We hadden een systeem bedacht waarin we rond 8.00 uur met z’n allen op weg gingen en in de file kwamen te staan, we werkten zo’n acht uur en gingen dan weer massaal naar huis. Dit hele systeem is omgevallen en dat kan ook juist iets goeds brengen.

Andere aanpak

Kijk naar de stikstofproblematiek. Door de crisis zijn we veel minder onderweg en is de 100 km maatregel opeens niet zo belangrijk meer omdat we veel minder autorijden. Dus wat blijkt? Door een andere manier van werken - die nog best haalbaar is - kunnen we de druk op de wegen enorm verminderen. Blijkbaar kunnen we de problematiek waar we mee geconfronteerd werden, ook op een andere manier aanpakken dan we dachten.

Duurzaam

In heel korte tijd zijn we duurzamer bezig dan ooit! Deze crisis laat zien dat er veel meer rek zit in ons systeem dan we dachten. Als straks het virus een halt is toegeroepen, zou je nog steeds een heleboel waarden kunnen overhouden die ertoe doen voor een duurzame en prettige samenleving.

Expertise

Het werk moet doorgaan, dus we moeten daar een weg in vinden. Nu gaat dat digitaal gelukkig heel goed. Als de regels meer versoepeld worden, we weer meer gaan reizen, moeten we daar ook een modus voor vinden. Hoe gebruik je een station zo optimaal mogelijk als we ons willen houden aan de 1.5 meter afstand? En dan hebben wij als Movares de expertise om ook hier goed advies over te geven, onder andere omdat we veel expertise hebben op het gebied van crowd simulation.

Extra creativiteit

De artikelen in dit magazine laten zien dat we op allerlei vlakken goede adviseurs zijn. Daar zijn we natuurlijk blij mee. Maar in deze bijzondere tijd wordt er van ons allemaal meer gevraagd. Het kan zomaar zijn dat we dit soort projecten in de toekomst anders aanvliegen met dezelfde resultaten of dat er zelfs extra creativiteit ontstaat waardoor je nog meer verduurzaamt of verbetert op een manier waar we voorheen nooit aan zouden hebben gedacht. Ik zie dan ook zeker kansen in deze bijzondere tijd om met elkaar aan mooie projecten te werken op een manier die goed is voor ons als mens en voor de wereld om ons heen.

Sander Eijgenraam


directievoorzitter Movares